Broken Hopes in de Westelijke Jordaanoever

Broken Hopes © Cédric Gerbehaye / Agence VU'
© Cédric Gerbehaye / Agence VU'

© Cédric Gerbehaye / Agence VU’

Alsof maanden van stroomonderbrekingen niet genoeg waren, stond Gaza twee weken geleden ook nog eens onder water. Duizenden waren genoodzaakt hun woonplaats te verlaten. Dat dit slechts enkele van de vele problemen zijn waarmee Palestijnen te kampen krijgen, blijkt uit de online documentaire ‘Broken Hopes – Oslo’s Legacy’. Met dit multimediaproject portretteren Cédric Gerbehaye en Eve Sabbagh het leven in de Westelijke Jordaanoever, twintig jaar na de Oslo-akkoorden.

Op 13 september 1993 vond een van de meest historische handdrukken ooit plaats op het zuidelijke gazon van het Witte Huis. Na maanden van geheime onderhandelingen zetten Mahmoud Abbas en Simon Peres hun handtekening onder de zogenaamde Oslo-akkoorden, beklonken tijdens een publieke ceremonie tussen Yasser Arafat en Yitzhak Rabin. Een eerste stap naar het oplossen van het Palestijnse vraagstuk bieden, dat was het doel. Belgisch fotojournalist Cédric Gerbehaye en journaliste Eve Sabbagh documenteren twintig jaar later het leven in de Westelijke Jordaanoever. Hoe gaat het eraan toe in de regio waar de Israëlische bezetting nog altijd aan de gang is, een oplossing nog steeds ver te zoeken is, en burgers aan beide zijden van het conflict worstelen met extreme gevoelens van teleurstelling?

© Cédric Gerbehaye / Agence VU'

© Cédric Gerbehaye / Agence VU’

Met ‘Broken Hopes’ is Cédric Gerbehaye niet aan zijn proefstuk toe: eerder werk over het Israëlisch-Palestijns conflict leverde hem al verschillende onderscheidingen op. De fotograaf bracht voor dit project opnieuw een maand in de Westelijke Jordaanoever door. Tijdens een reis van zuid naar noord verzamelde hij video’s en foto’s die het leven onder de bezetting helpen te begrijpen. Deze beelden werden in een interactieve documentaire gegoten, die een kaart bevat waarop kijkers zelf van locatie naar locatie kunnen klikken. Onderweg wisselen concrete achtergrondinformatie, geluidsfragmenten en interviews met zowel Israëli’s als Palestijnen elkaar af. De twintig minuten durende online experience gidst je door een leven na de Oslo-akkoorden, en wat er nog van overschiet. Want wat eerst als een tijdelijke situatie gepland was, lijkt permanent geworden.

Gerbehaye_Oslo_GEC01862

© Cédric Gerbehaye / Agence VU’

Een van de meest zichtbare gevolgen van de akkoorden is de onderverdeling van de Westelijke Jordaanoever in drie zones. Zone A valt onder het bestuur van de Palestijnse Autoriteit, Zone B onder gedeeld Israëlisch-Palestijns gezag, en Zone C volledig onder Israëlisch bewind. Een eerste stop op de online roadtrip is Masafer Yatta, een verzameling Palestijnse gehuchten in de C-Zone ten zuiden van Hebron. Door het gebrek aan elektriciteit kan een jonge studente er niet genieten van dezelfde privileges als haar medestudenten. Dat het aantal Israëlische settlements schrikbarend toeneemt, is wat Gerbehaye en Sabbagh hier benadrukken.

Voorbij de checkpoints bij Hebron vertelt een moeder hoe het geweld is geëvolueerd en hoe haar kinderen ermee zijn opgegroeid. Daarnaast zijn Israëlische soldaten aan het woord, aangesteld om de kolonisten te beschermen. In het Palestijnse dorp Nahalin, de derde stop, getuigt een man die nog steeds de littekens draagt van een aanval met een molotovcocktail. In de beruchte Zone E1 wordt het afval van Jeruzalem gedumpt, wat het water aantast. De schapen die ervan drinken sterven en de kinderen die erin spelen krijgen gezondheidsproblemen. In Mehola tenslotte, een Israëlische nederzetting, is het op 95 percent van de grond verboden voor Palestijnen om te bouwen. Scholen, watervoorzieningen, landbouw en huizen zijn er voor hen uit den boze. Gerbehaye en Sabbagh laten hier een expert aan het woord over de schendingen die Israël hiermee begaat. Daarnaast spreekt een Palestijnse man over hoe Palestijnen er geen druppel water te zien krijgen, terwijl vijf meter verder een Israëlische nederzetting van water voorzien wordt.

 

‘Broken Hopes – Oslo’s Legacy’ is een project van Agence VU’, Action Against Hunger en Darjeeling

‘Broken Hopes’, de online documentaire
‘Broken Hopes’, de blog

Comments

This post is also available in: English