Artistiek Casablanca op bezoek in Culturele Hoofdstad Bergen

© Casablanca, Energie Noire
© Casablanca, Energie Noire

10 dagen lang (tot 26 april) kan je hedendaags Casablanca proeven in cultuurcentrum Maison Folie in Bergen (Mons), de Culturele Hoofdstad van Europa 2015. In kader van ‘Wereld op bezoek’ nodigt Mons 2015 en partner Moussem kunstenaars uit Casablanca van zeer verschillende disciplines uit. Met als resultaat een creatieve kruisbestuiving tussen de twee steden.

Casablanca staat al lang bekend als de economische hoofdstad van Marokko, maar is ook een culturele en artistieke metropool met chaotische verkeerstoestanden en een vooruitstrevende geest. Volgens de organisatoren straalt Casablanca een creatieve energie uit die door geen enkele stad in Marokko geëvenaard wordt. “Casablanca bevat alle paradoxen en creatieve spanningen van een stad die voortdurend heen en weer geslingerd wordt tussen traditioneel en ultra-hedendaags, tussen rijkdom en armoede, tussen vervuiling en architectonische pareltjes uit het art-decotijdperk.” De Culturele Hoofdstad brengt een kunstzinnige hommage aan een wereldstad als Casablanca.

Zwarte energie

Ayla Sebti uit Casablanca, curator voor de tentoonstellingen, en Nedjma Hadj Benchelab, artistiek adviseur voor de podiumkunsten vertrekken voor dit artistiek project van het thema ‘Energie Noire’. Hierbij willen ze een ander gezicht van Casablanca presenteren, een hedendaagse versie.

Djamel Oulkadi

Djamel Oulkadi

Zodra je het binnenplein van Maison Folie binnenstapt, trekken de gevels meteen alle aandacht. Het gevolg van een inspirerende ontmoeting tussen gerenommeerde straatkunstenaars Djamel Oulkadi (Brussel) en Aouina (Casablanca). De sterke installatie ‘Moro©©o’ van conceptuele kunstenaar Younes Baba Ali stelt kritische vragen over plagiaat en piraterij, een vrij gangbare praktijk in Marokko. Met een geluidscreatie die bezoekers met de vaak voorkomende voornaam Mohamed aanspreekt wil de kunstenaar in interactie treden. Ook brengt Younes Baba Ali een video-installatie die de sfeer van de Maghrebijnse soeks oproept (Jouteya), en zet ons hiermee aan het denken over het dogma van overconsumptie. Het werk van deze artist in residence bij Moussem is onconventioneel en scherp.

Beeldende kunstenaar Amina Agueznay werkte voor ‘Casablanca Green’ samen met Belgische en Marokkaanse weefsters aan een installatie van mosselschelpen. Meer dan 5000 Marokkaanse en Belgische met de hand gevlochten mosselen bedekken als een tapijt het gehele vloeroppervlak. De kunstenares moedigt de bezoekers om op de mosselen te lopen wat een symfonisch gekraak weergeeft. Ze verwijst hiermee symbolisch naar het zwarte verdrijven en het licht tevoorschijn brengen.

Een video-installatie die snel verontwaardiging bij een aantal bezoekers wekte, is het project ‘Syada’ van kunstenaar Yacout Kabbaj. Kabbaj haalt uit naar de intimidatie van vrouwen in de publieke ruimte en wil sociale kwesties zoals geestelijke mishandeling bespreken. De bezoeker moet door een donkere smalle ruimte lopen en wordt geconfronteerd met portretten van mannen die beledigende opmerkingen roepen.

Casablanca ch2o’ - © Zineb Andress Arakki

Casablanca ch2o’ – © Zineb Andress Arakki

De knappe muurschilderingen, getiteld Mare Nostrum, van Chourouk Hriech staan stil bij het idee ‘verplaatsing’ in een multiculturele stad als Casablanca. Fotografen Zineb Andress Arakki en Khalil Nemmaoui brengen elk op geheel eigen wijze hun visie op Casablanca. Arakki combineert architectuur en fotografie in haar reeks “Casablanca ch2o’ en vraagt zich af wat er van Casablanca overblijft. Met ‘Casablanca a l’heure du ftour’ toont Khalil Nemmaoui de intimiteit van een druk Casablanca en een bevreemdende stilte van lege straten in chaotisch Casablanca.

Tijdens de opening voerde Meryem Jazouli de krachtige performance ‘L’Aaroussa’ (‘de bruid’), uit. Met minimale bewegingen lijkt ze de tijd even stil doen staan.

Breng zeker ook een bezoekje bij de pop-up shop van Kahenas.com, t-shirts met toffe prints tot aparte juwelen van lokale hedendaagse ontwerpers en kunstenaars vind je daar terug. Het programma biedt de volgende dagen exposities, voorstellingen, filmvertoningen maar ook workshops om zelf aan de slag te gaan met Marokkaanse materialen.

Pik snel een dag uit, want dit mag je niet missen. Bekijk het volledige programma hier.

{al.arte.tip} In 2015 is het Belgische Mons (Bergen) de Culturele Hoofdstad van Europa. De gratis festiviteiten – tentoonstellingen, film, theater en dans, mode en design, muziek en andere artistieke manifestaties – vinden plaats op straat, op de grote pleinen, in kerken en cultuurcentra. Voor meer informatie en online tickets: www.mons2015.eu

Comments

Geef een reactie