Art 4 Refugees veilt kunst voor vluchtelingen

Foto © Shirin Rabi. Backstage bij 4AD (Diksmuide)
Foto © Shirin Rabi. Backstage bij 4AD (Diksmuide)

De schrijnende beelden van de leefomstandigheden van vluchtelingen in Duinkerke laten menigeen niet onberoerd. Fotografe/rapster Shirin Rabi, ook gekend onder haar artiestennaam Shisha, was het zat machteloos toe te kijken en besloot het heft in eigen handen te nemen. Enkele weken later is haar kunstveiling Art 4 Refugees een feit.

“Het idee is tot stand gekomen omdat de regering niets doet. Als een geëngageerd iemand gaf langs de zijlijn toekijken me een groot schuldgevoel. Iets binnenin me vertelde me keer op keer dat ik iets moest doen. Zelfs de verkeersborden op de autosnelweg richting Calais bleven me confronteren,” vertelt Shirin. Ze besloot een kunstveiling op te zetten waarvan de opbrengst ten voordele van de vluchtelingen in Duinkerke zou gebruikt worden. “Onder het motto be the change you want to see in this world ging ik over tot actie. Mijn omgeving barst van de creatievelingen en bewuste mensen. Het project was dus het logische resultaat van deze combinatie.”

Werk door Bram de Smedt (HardNesh). 29,5 x 40 cm. Foto via Art 4 Refugees.

Werk door Bram de Smedt (HardNesh). 29,5 x 40 cm. Foto via Art 4 Refugees.

De opbrengst van de verkoop gaat naar levensmiddelen voor vluchtelingen die in Duinkerke leven, zo vertelt het brein achter Art 4 Refugees. “Met het ingezamelde bedrag zullen spullen gekocht worden die noodzakelijk zijn om te overleven. Ik denk aan tenten, zaklampen, schoenen, slaapzakken, dekens, gas, zeilen, fruit, water, kaarsen… Maar ook misschien wat speelgoed om de zorgen van de kinderen te laten verdwijnen, al is het maar heel even.”

De veiling heeft tot zover 1500 euro opgeleverd. “Het ophalen en uiteindelijk afleveren van de kunstwerken neemt wel wat tijd in beslag,” zegt de initiatiefneemster. “Het is plannen geblazen doorheen mijn eigen drukke agenda. Ik heb al verschillende kunstwerken naar hun nieuwe eigenaars mogen brengen en hoop zo snel mogelijk al het geld te kunnen verzamelen om naar Duinkerke te gaan.”

De kunst die voor het goede doel wordt geveild varieert van olieverfschilderijen en graffiti tot fotografie, tekeningen en kledij. De kunstenaars die hun werken hebben gedoneerd zijn vanuit alle windhoeken in België afkomstig. Zo hebben Cedric Vandenbossche, Nico Vaerewijck, Makoto, Dawn, David Duits, Asit, DPR1, HardNesh, Timon, Maarten Marchau, Alessandra Ruyten, Miss D, Helen Wouters, Hanne Boone, Ruth Boute, OhSnap Grfx, en Wodan hun werk ter beschikking gesteld. “Zolang er kunstwerken zijn en mensen blijven bieden zal ik blijven verder gaan,” klinkt het.

12642634_1736617583226832_8251092843862030106_n

‘Human Dignity’. Calligram door Makoto. 100 x 100 cm. Foto via Art 4 Refugees.

“Niet alleen eigen vrienden en kennissen maar ook onbekenden hebben tot nu toe spontaan hulp aangeboden,” beschrijft Shirin. “Ik ben van plan om enkele bekendere kunstenaars aan te spreken. De bal is nog maar net aan het rollen gegaan. Wie in het project geïnteresseerd is raad ik dan ook aan de ontwikkelingen in de gaten te houden.”

Wie zijn steentje wil bijdragen is meer dan welkom. “Mensen die een kunstwerk willen doneren kunnen mij aanspreken via een privébericht op de Facebookpagina van het project. Ik post er elke zondagavond drie kunstwerken. Die blijven drie weken lang online staan. Bieden kan door binnen deze tijdspanne te reageren op de foto van het werk. De hoogste bieder wint,” legt Shirin uit. “Eens ik voldoende geld heb verzameld ga ik het materiaal aankopen. Daarvan komen foto’s en aankoopbewijzen online. Op die manier zullen de kopers en kunstenaars zien wat er effectief met het geld is gebeurd, en is er sprake van transparantie.”

Comments

Geef een reactie