Schilder Dirk Eelen zet schokkende YouTube beelden uit Syrië in de verf

Dirk Eelen -Syria as seen on YouTube

Syrië as seen on YouTube: Leuvense schilder Dirk Eelen zet schokkende YouTube beelden uit Syrië in de verf

Rookpluimen en hevige inslagen. Een Syrische vader met zijn stervende kind in de armen. Bloedvergieten. Een jongen wiens kaak is weggeschoten. Huiveringwekkende en rauwe visuele getuigenissen. Gefilmd met gsm’s vanop daken en pleinen. Dagelijks verschijnen er op YouTube talloze nieuwe videofragmenten over de gewelddadige toestand in Syrië. Alleen die YouTubefilmpjes geven een indruk van de situatie, die vaak te gruwelijk is om onder ogen te zien. Burgers maken het overgrote deel uit van de slachtoffers die zijn gevallen sinds het conflict bijna twee jaar geleden uitbrak. Volgens de Verenigde Naties heeft sinds het geweld in maart 2011 losbarstte ongeveer zestigduizend mensen het leven gelaten. Ook deze schrijnende opnames bereikten en intrigeerden de Leuvense schilder Dirk Eelen; hij haalde er stills uit en schilderde een reeks in olieverf: Syrïe as seen on YouTube.

Dirk Eelen - Syria as seen on YouTube

Dirk Eelen volgde sinds het begin van de Arabische revolutie de situatie op de voet. Maar zelf was hij vooral nieuwsgierig naar Syrië. “Ik was van in het begin al benieuwd wat er in Syrië ging gebeuren. Ik ben daar een maand geweest tijdens een rondreis in het Midden-Oosten zo’n tien jaar geleden en vind het het meest gastvrije en vriendelijke land waar ik ooit ben geweest.” De schilder voelde toen al het strakke regime van Assad. “We mochten niets over politiek zeggen. De onderdrukking door het regime was er echt bijna tastbaar.”

Zelf vond de schilder weinig van zijn gading in de westerse media, waardoor hij op andere manieren zoals YouTube geconfronteerd werd met de realiteit in Syrië. “Wat mij het meest frappeerde was dat de beelden opgenomen werd door de mensen ginder. Heel simpele beelden met telefoons.” Social media zijn sinds de Arabische revolutie het krachtmedium geweest voor de bevolking om de realiteit te tonen. Dat de schilder een kanaal zoals YouTube als inspiratie gebruiken kan ietwat vreemd lijken. “Via de filmpjes kon je de revolutie bijna live volgen. Ook al waren beelden van slechte kwaliteit en zag je niet wat er gebeurde. Maar wat je voelde was straffer”. Dat gevoel bracht de schilder ook over in zijn werken. Met weinig detail en donkere kleurvlakken ontlokt hij aan de kijker een gevoel van frustratie, onmacht en verdriet. Dezelfde gevoelens die na het bekijken van de filmpjes blijven echoën.

Dirk Eelen - Syria as seen on YouTube

Echoën, dat is juist ook één van de doelen van de reeks schilderijen. Een YouTube-filmpje is een vluchtig medium en Eelen wil juist met zijn kunstwerken stilstaan bij deze beelden. “Om de minuut wordt er een nieuw filmpje geplaatst, en het wordt steeds minder en minder bekeken. Ik hoop dat door de schilderijen men meer aandacht gaat schenken aan de filmpjes.”

Dirk Eelen - Syria as seen on YouTube

Wat Eelen ook onvoorstelbaar vindt, is hoe de geweldloze revolutie ontspoorde tot het conflict dat we nu kennen. Deze evolutie is ook te herkennen in zijn werken. Eén van zijn eerste beelden uit de reeks is een bijeenkomst op een dorpsplein met juichende mensen, waar de hoop vanaf spat. Dan volgt een reeks werken die opvallend letterlijk de gruwelijkheden tonen zoals het lijk van een jongetje en de wanhoop in de ogen van een klein meisje. “In het begin was iedereen apathisch tegenover Syrië en als de wereld anderhalf jaar geleden meer zijn best had gedaan, was het niet zover moeten komen, denk ik.”

 Meer van deze reeks vind je hier.

Dirk Eelen

Dirk Eelen werd geboren in Leuven in 1974. Na een opleiding archeologie aan de KUL volgde hij z’n passie voor de schilderkunst en startte een opleiding schilderkunst en ‘Grafiek en beeldverhaal’ aan St Lucas, Brussel. Sinds 2004 werkt hij voltijds als schilder.

De vernissage vindt vanavond plaats om 19.00 uur. VRT-journalist Rudi Vranckx zal er vertellen over hoe een reporter het gezicht van de oorlog beleeft. Ook Europees commissaris Karel De Gucht zal zijn licht werpen op het Syrische conflict en de rol van Europa hierin. De helft van de opbrengst van de verkoop van de schilderijen gaat naar het Rode Kruis. Guy Mortier is host.

Syria ‘As seen on YouTube‘ is te zien van 7 tot 10 februari 2013 in The Egg in Brussel.

Do 07/02/13 om 19:00 , vrij 08/02/13, za 09/02/13, zo 10/02/13 van 10:00 tot 18:00

The EGG, Barastraat 175, 1070 Anderlecht.

Beelden: © Dirk Eelen

Comments

This post is also available in: English