Ali’s Boat in het Red Star Line Museum

Sadik Kwaish Alfraji - Ali's Boat Dagboek 2, 2014
Sadik Kwaish Alfraji - Ali's Boat Dagboek 2, 2014

Het Red Star Line Museum vertelt het verhaal van miljoenen mensen met één droom: de droom om ergens een nieuw leven op te bouwen en daarmee een nieuwe ‘thuis’ te creëren. Sadik Kwaish Alfraji’s installatie geeft daar een erg persoonlijke en hedendaagse invulling aan. Nog tot 28 augustus is de tentoonstelling Ali’s Boat te bekijken in het Red Star Line Museum te Antwerpen.

Het begon met een brief

In 2009 kreeg de Iraaks-Nederlandse kunstenaar Sadik Kwaish Alfraji op een reis naar zijn geboortestad Bagdad een envelop van zijn elfjarige neefje Ali. Hij moest beloven dat hij hem pas zou openen als hij terug in Nederland was. In de envelop zat een brief met een tekening van een boot en één eenvoudige zin: ‘Ik hoop dat mijn boot mij naar jou brengt’.

Deze brief werd voor de kunstenaar de start van een persoonlijke reflectie op het thema ‘vertrek’.

Sadik Kwaish Alfraji - Originele brief van Ali, 2009

Sadik Kwaish Alfraji – Originele brief van Ali, 2009

Ali’s Boat

Het eindresultaat is Ali’s Boat, een reeks werken waarin de kunstenaar Ali’s droom om te ontsnappen uit Bagdad verweeft met zijn eigen onvermogen om terug te keren naar het land dat hij twintig jaar geleden ontvluchtte.

De boot als symbool wordt een manier om de realiteit te ontsnappen, ook al is het maar tijdelijk

‘Het maakt niet uit waar je woont of wat je hebt. Iedereen probeert wel iets te ontvluchten. De boot van Ali is ook mijn boot en jouw boot. Ieder mens heeft zijn boot’.

Centraal in de tentoonstelling staat een animatiefilm, omgeven door een Iraakse visserssloep; een reeks houtskooltekeningen, video’s EN de originele brief van Ali.

Sadik Kwaish Alfraji - Beeld uit animatiefilm van Ali's Boat, 2015

Sadik Kwaish Alfraji – Beeld uit animatiefilm van Ali’s Boat, 2015

Sadik Kwaish Alfraji

Sadik Kwaish Alfraji werd in 1960 in Bagdad (Irak) geboren. Twintig jaar geleden vluchtte hij naar Nederland. Sindsdien woont en werkt hij in Amersfoort.

In houtskooltekeningen, schilderijen, video’s en installaties onderzoekt hij wat hij ‘het probleem van het bestaan’ noemt.  Zijn kunstwerken zijn ondergebracht in tal van private en openbare collecties over de hele wereld, waaronder het British Museum, het National Museum of Modern Art in Bagdad, de National Gallery of Fine Arts in Amman en het Museum of Fine Arts in Houston.

Praktisch

Red Star Line Museum
Montevideostraat 3
2000 A1ntwerpen
www.redstarline.be
Gratis van dinsdag tot zondag van 10.00 uur – 17.00 uur

Op 4 juni en 18 juni start om 11 uur een rondleiding door de kunstenaar (Engels gesproken). Inschrijven hiervoor kan via redstarline@stad.antwerpen.be

Comments

Geef een reactie