9 Iraanse kunstenaars van de post-revolutiegeneratie tonen hun werk in Amsterdam

Mohsen Rastani - Untitled (Iranian Families)
Mohsen Rastani - Untitled (Iranian Families)

Op zondag 11 januari 2015 opent galerie Francis Boeske Projects haar deuren met de tentoonstelling “Opening Up”. Negen kunstenaars van de Iraanse post‐revolutiegeneratie zijn uitgenodigd om hun werk te tonen aan het Nederlandse publiek. De tentoonstelling schetst een beeld van kunstenaars uit verschillende disciplines en van verschillende achtergrond en leeftijd, op zoek naar een identiteit tussen thuis- en gastland: Iran als herinnering of verlangen, als realiteit of utopie.

De tentoonstelling toont werken van Afsoon, Amir Farhad, Azadeh Ghotbi, Icy & Sot, Farzad Kohan, Newsha Tavakolian, Mohsen Rastani, Tahmineh Monzavi en Mélodie Hojabr Sadat.

Afsoon beleefde haar jeugdjaren in Iran, haar tienerjaren in San Francisco en vestigde zich dan in Londen. Haar nomadisch leven weerspiegelt in haar werk waar ze Oost met het Westen fuseert. Afsoon werkt met verschillende lagen in haar en combineert soms tekst met beeld. Ze gebruikt ook verschillende technieken zoals fotografie en etsen. Het resultaat is vaak speels en humoristisch en stelt het publiek in staat om deel te nemen en te interpreteren op zijn eigen manier.

Afsoon - Muhammed Ali

Afsoon – Muhammed Ali

Amir Farhad is de zoon van een militair. Farhad bracht zijn jonge jaren op een luchtmachtbasis door en zijn tienerjaren in Shahrak-e Ekbatan, een stad die relatief meer vrijheid genoot dan wat de norm was in Teheran tijdens de jaren 80. In zijn kunst richt Farhad zich op de sociaal-economische klasseverschillen die het gevolg zijn van de overgang van een tijdperk van fundamentalistische revolutie naar een van toenemend kapitalisme. Achter zijn humor ligt echter een wereld van obscene, barbaarse wreedheid. Zijn schilderijen zijn een visuele weergave van het contrast tussen het mooie en het lelijke in het Midden-Oosten. Net als het Midden-Oosten van zijn jeugd, zijn zijn werken gevuld met verraders, geliefden, aristocraten en militairen.

Amir Farhad - Untitled (Miniature series)

Amir Farhad – Untitled (Miniature series)

Icy & Sot zijn jonge stencilkunstenaars afkomstig uit Tabriz en woonachtig in New York. Ze begonnen hun professionele carrière in 2008. Thematisch worstelen ze met onderdrukking, beroemdheid, vrijheid, oorlog en durven te dromen. Hun werken gaan meestal over vrede, oorlog, liefde, haat, hoop, wanhoop, kinderen, maatschappelijke kwesties en de Iraanse cultuur. Ze hebben al tal van tentoonstellingen en niet-officiële straatwerken gehouden in Iran en in het buitenland.

Icy & Sot - Homelessness

Icy & Sot – Homelessness

Farzad Kohan, geboren in Teheran in 1967, woont en werkt in Los Angeles, waar hij aanvankelijk opgeleid werd als beeldhouwer in de late jaren 1990. Farzad Kohan’s sculpturen en schilderijen verkennen thema’s als liefde, migratie en identiteit.

Farzad Kohan - Call My Name

Farzad Kohan – Call My Name

De zeer bekende fotograaf Newsha Tavakolian documenteert het leven van jonge mensen uit de middenklasse in Teheran. Een rode draad in haar werk vormen de fotoverhalen van vrouwen, vrienden en buren in Iran, de veranderende rol van vrouwen in het overwinnen van gendergerelateerde beperkingen en de stereotypen in de westerse media belichten.

Newsha Tavakolian - Mothers of Martyrs

Newsha Tavakolian – Mothers of Martyrs

Tahmineh Monzavi begon als documentair fotograaf en begon daarna ook documentaires te maken. Haar belangrijkste onderwerpen zijn sociale conflicten en de jonge generatie van Iran. Monzavi’s visie veranderde na een maand van opsluiting. Het is niet duidelijk waarom ze de gevangenis in moest. Ze bekeek na die tijd de samenleving anders. Na een jaar van stilte begon ze te werken aan een project “All about me; nicknamed Queen Maker”, waarin ze haar diepe gevoelens van vrouwelijkheid en vrouwelijke dromen uitte.

Tahmineh Monzavi - All About Me, Nicknamed Beauty Queen Maker

Tahmineh Monzavi – All About Me, Nicknamed Beauty Queen Maker

Mohsen Rastani reisde de afgelopen twintig jaar door Iran en maakte heel wat familieportretten. De fotoreeks “Iranian Family”is een portretdocumentaire van een naoorlogse samenleving van verschillende groepen van de Iraanse samenleving in al zijn culturele diversiteit.

Mohsen Rastani - Untitled (Iranian Families series)

Mohsen Rastani – Untitled (Iranian Families series)

Mélodie Hojabr-Sadat werd geboren in Parijs in 1989. Haar ouders, van Iraanse afkomst, keerden terug naar Iran in 2000, een periode waarin tekenen de enige manier was om te ontsnappen aan de dagelijkse realiteit. In 2007 besloot Mélodie om terug te keren naar naar Parijs. Het gebruik van felle kleuren, de abstracte tekens en cartoon-achtige humor, gemengd met persoonlijke herinneringen uit haar jeugd in Iran en in Frankrijk, maken haar grafische verhalen uniek en onweerstaanbaar.

Bekijk hier een korte video over het werk van Hojabr-Sadat:

Azadeh Ghotbi is een innovatieve kunstschilderes. Haar werk wordt omschreven als ‘[a] mostly abstract body of work [that] is the interplay between total conscious artistic control and the elusive elements of chance and subconsciousness’.

Azadeh Ghotbi  - Veiled Revelations

Azadeh Ghotbi – Veiled Revelations

Mohsen Rastani en Afsoon komen speciaal voor de tentoonstelling naar Nederland om hun werk toe te lichten en met het publiek in gesprek te gaan tijdens de Artist Talk voorafgaand aan de opening.

FBP-invitation-OPENING-UP-(1)

OPENING UP
Afsoon, Amir Farhad, Azadeh Ghotbi, Mélodie Hojabr Sadat, Icy & Sot, Farzad Kohan, Tahmineh Monzavi, Mohsen Rastani, Newsha Tavakolian
Artist Talk: zondag 11 januari 2015 van 14 tot 15 uur
Grand Opening: zondag 11 januari 2015 van 15 tot 18 uur
Tentoonstelling: 11.01 – 21.02.2015
Openingstijden: woensdag – zaterdag 12:00 ‐ 18:00 uur
Adres: Francis Boeske Projects, Ms. van Riemsdijkweg 41A, Amsterdam
http://www.francisboeskeprojects.nl/

Comments

Geef een reactie